Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Πλέον με τη διαδικασία της τομοσύνθεσης είναι δυνατό να απεικονιστεί σε 3D μορφή το στήθος εξασφαλίζοντας υψηλότερη ανάλυση στις εικόνες και καθιστώντας την εξέταση ακόμα πιο αξιόπιστη.

Πώς λειτουργεί

Πρόκειται για μία τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης του μαστού, που δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Οι εικόνες αυτές αναλύονται σε λεπτές τομές υψηλής ανάλυσης και όλες μαζί δημιουργούν την τρισδιάστατη απεικόνιση του στήθους.

Ετσι είναι σίγουρη η εξάλειψη προβλημάτων όπως επιποροβολές γειτονικών δομών ή θόρυβος και ο γιατρός είναι σε θέση να κάνει ακριβέστερη διάγνωση απ’ ότι με τις παραδοσιακές μεθόδους μαστογραφίας. Αναφορικά με την ίδια τη διαδικασία της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση παραμένει η ίδια όπως και στη συμβατική ψηφιακή, ενώ δεν υπάρχει επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία.

Πρόοδος στη μαστογραφία

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η μαστογραφία είναι το κύριο όπλο της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αφού εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό του ακόμα και σε αρχικό στάδιο. Το γεγονός αυτό την καθιστά απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά από κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της.

Τα πρώτα χρόνια η μαστογραφία γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο τελευταία η ψηφιακή μαστογραφία έχει αποδείξει έμπρακτα τη σημαντική υπεροχή της, καθώς παρέχει εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια και καλή απεικόνιση ακόμα και στους πυκνούς μαστούς, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος διάρκειας της εξέτασης αλλά και η έκθεση της γυναίκας στην ακτινοβολία. Επιπλέον οι εικόνες που παρέχει αποθηκεύονται με ευκολία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο, την παραδοσιακή και την ψηφιακή μαστογραφία, η απεικόνιση είναι δισδιάστατη και αυτό σε ένα βαθμό περιορίζει τον εντοπισμό παθολογιών καθώς η αποτύπωσή τους στο φιλμ ή στον ψηφιακό ανιχνευτή εξαρτάται από τη συνολική εξασθένηση της ακτινοβολίας, που προκύπτει από το σύνολο των δομών που βρίσκονται πάνω και κάτω από την παθολογία. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα την λανθασμένη διάγνωση ευρημάτων σε πυκνούς μαστούς.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μία νέα εξέλιξη στην ψηφιακή μαστογραφία που παρέχει ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα: Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση (Digital Breast Tomosynthesis)


 

Ψηφιακή μαστογραφία – Ψηφιακή τομοσύνθεση: Συχνές ερωτήσεις

 

Τι εννοούμε ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση;

Η τομοσύνθεση είναι μία 3D τεχνολογία απεικόνισης των μαστών που βασίζεται σε διαφορετικές γωνίες λήψεων σε έναν μαστό. Οι εικόνες που έχουν ληφθεί στη συνέχεια αναλύονται από τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη μαστού και συντίθενται μαζί για προσφέρουν μια τρισδιάστατη εικόνα στο μαστό.

Ο ακτινοδιαγνώστης είναι σε θέση να εκτιμήσει τη μαστογραφία, προσφέροντας πολύ σημαντικές πληροφορίες στην εξεταζόμενη. Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση προσφέρει ακριβέστερη διάγνωση απ’ ότι στο παρελθόν.

Ποιες είναι οι διαφορές της απλής μαστογραφίας με τη ψηφιακή τομοσύνθεση;

Στην κλασική μαστογραφία, όταν ο μαστός πιέζεται υπάρχει περίπτωση από τη συμπίεση να διαφύγει κάποιο σημείο βαρυσήμαντο από την επικάλυψη.

Με την τεχνολογία της τομοσύνθεσης, ο μαστός έχει τη δυνατότητα να απεικονιστεί με πολλαπλές τομές ενός χιλιοστού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να διαφύγει κάτι, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέταση για τη σύγχρονη γυναίκα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τομοσύνθεσης;

  • Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψευδούς διάγνωσης
  • Η διαγνωστική ακρίβεια είναι μεγάλη ακόμα και σε βλάβες σε πρώιμο στάδιο
  • Απαιτεί λίγες επαναλήψεις εξετάσεων
  • Οι βιοψίες που μπορεί να χρειαστούν είναι λιγότερες
  • Ο μαστός δεν συμπιέζεται πολύ

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν ψηφιακή τομοσύνθεση;

Η ψηφιακή τομοσύνθεση συνίσταται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση και σε νεαρές γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπλέον είναι πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματική εξέταση της απλής μαστογραφίας, αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα.

 

Δείτε Περισσότερα

Βιοψία μαστού

Υπέρηχοι με ελαστογραφία