• Κάθε πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

  Ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά σε ηλικία 40 ετών και να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τα 65.Απο τα 65 έως τα 75 συνεχίζεται ο έλεγχος καθε 2 χρόνια Σε ηλικία 35 έτων μπορεί να γίνει μιά πρώτη (αναφοράς) μαστογραφία, κατα προτίμηση ψηφιακή, λόγω μικρότερης ακτινοβολίας και καλύτερης απόδοσης στούς πυκνούς νεανικούς μαστούς.Γυναίκες απο 30 ετών είναι χρήσιμο να μελετώνται με υπέρηχους ειδικά πρίν απο εγκυμοσύνη η τοποθετηση προθεμάτων σιλικόνης.

 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας;

  Η ψηφιακή μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία κατα 30-40% της συμβατικής με φίλμ .Ανιχνεύει μικρότερες βλάβες και μικρότερες ασβεστώσεις που συνοδεύουν πρώιμο καρκίνο του μαστού. Η μελέτη DMIST επιβεβαίωσε τα πλεονεκτήματά της, συνιστώντας σε όλες τις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση και μικρότερες απο 50 έτών κατα προτεραιότητα να την χρησμοποιούν.

 • Υπάρχουν διαφορετικές ψηφιακές μαστογραφίες;

  Ναι. Η ψηφιακή μαστογραφία που χρησιμοποιεί ανιχνευτή (full field panel) απο σελήνιο η σιλικόνη εμφανίζει τα πλεονεκτήματα της τεχνικής στο μέγιστο βαθμό . Η πλέον τελευταία εξέλιξη της η Τομοσύνθεση είναι πλέον ακριβής διότι σαρώνοντας τους μαστούς με τομές ενός χιλιοστού επιτρέπει την ανίχνευση μικρών ύποπτων βλαβών που συχνά κρύβονται σε πυκνές περιοχες μαστού .

  Ορισμένοι μαστογράφοι χρησιμοποιούν κασέτες φωσφόρου (ψηφιοποιητές) και εμμεσα δημιουργούν με ψηφιοποίηση εικόνες που υπολείπονται στην ανίχνευση βλαβών και δεν καταγράφουν ικανοποιητικά τις μικροασβεστώσεις, χρησιμοποιώντας επίσης περισσότερη ακτινοβολία.

 • Πώς εξασφαλίζουμε ότι γίνεται σωστή διάγνωση στη μαστογραφία μου;

  Η μόνη διασφάλιση είναι ο απεικονιστής μαστού που διαβάζει τις μαστογραφίες να είναι έμπειρος και αυτό εξασφαλίζεται όταν γνωματεύει τουλάχιστον 4000 μαστογραφίες ετησίως . Σε προληπτικούς μαστογραφικούς ελέγχους το διπλό διάβασμα απο ένα δεύτερο ακτινολόγο, η χρησιμοποίηση συστήματος ηλεκτρονικής ανίχνευσης CAD αυξάνει το ποσοστό ανίχνευσης πρώιμου μαλιστα καρκίνου κατα 20%. Η χρησιμοποίηση μαστογράφου με Τομοσύνθεση αυξάνει την ευαισθησία της μαστογραφίας ειδικά σε δύσκολους και επικινδυνους μαστούς όπως είναι οι πυκνοί.

 • Υπάρχει τρόπος να μην πονέσω στην μαστογραφία μου;

  Συνήθως, η μαστογραφία δεν πονάει, με την προυπόθεση η εξέταση να γίνεται απο έμπειρο τεχνολόγο και την 7η- 12η ημέρα του κύκλου της γυναίκας που ο μαστός είναι ακόμα σε φάση ηρεμίας . Η αποφυγή του καφέ που εχει ορμονική δράση τις τελευταίες πρίν την εξέταση ημέρες βοηθά σημαντικά . Τέλος, η χρήση ενός ειδικού καλύματος με την ονομασία MammoPad που πρόσφατα χρησιμοποιείται και στο Κέντρο Διάγνωσης παθήσεων Μαστού μειώνει κατα 50% την ενόχληση στη μαστογραφία. Ζητήστε το.

 • Χρειάζεται κάθε φορά να κάνω και υπέρηχο μαστού;

  Οι υπέρηχοι υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιούνται συχνά για να διευκρινίσουν μαστογραφικά ευρήματα, όταν το κρίνει απαραίτητο ο απεικονιστής μαστού. Χρησιμοποιούνται, επίσης, συμπληρωματικά σε υψηλού κινδύνου γυναίκες με πυκνούς μαστούς μαστογραφικά κατηγορίας 3 και 4 Χρησιμοποιουνται επισης εναλλακτικά τής μαστογραφίας σε νέες γυναίκες μικρότερες απο 40 ετών ειδικά με τους καινούργιους αυτόματους υπέρηχους μαστού που επιτρέπουν σε μικρό χρόνο εξέτασης μελέτη και τών δύο μαστών με τρισδιάστατους υπέρηχους υψηλής ευκρίνειας.

 • Τί είναι η ελαστογραφία μαστού και πώς γίνεται;

  Είναι μια καινούργια τεχνική στους υπέρηχους που επιτρέπει να ξεχωρίζει ενα καλόηθες ογκίδιο απο τις ύποπτες για κακοήθεια βλάβες, μετρώντας την ελαστικότητά της ποιοτικά αλλα και ποσοτικά σήμερα με την τελευταία εξέλιξη την ελαστογραφία εγκαρσίου κύματος . Οι καρκίνοι εμφανίζουν αυξημένη σκληρότητα >από 70 μονάδες κιλοπασκάλ και ταχύτητα κύματος >απο 2cm/secΜε την ελαστογραφία μπορούν να μειωθούν μη απαραίτητες βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες που μπορούν απλώς να παρακολουθηθούν.H μέθοδος εφαρμόζεται με τα ίδια εντυπωσιακά αποτελεσματα στο χαρακτηρισμό όζων του θυρεοειδούς.

 • Τί είναι οι αψηλάφητες μάζες στο μαστό; Πώς γίνεται ο εντοπισμός και η βιοψία τους;

  Είναι βλάβες μικρού μεγέθους που δεν είναι ψηλαφητές και ανιχνεύονται συνήθως σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο αλλα και σε screening αυτόματο υπέρηχο. Η βιοψία τους γίνεται είτε χειρουργικά με εντοπισμό με συρμάτινο οδηγό, είτε με διαδερμική βιοψία με mammotomo και καθοδήγηση απο μαστογράφο, είτε με υπέρηχους όταν είναι υπερηχοτομογραφικά ορατές. Αψηλάφητες βλάβες που είναι ορατές μόνο σε μαγνητικούς μαστογράφους εντοπίζονται μόνο σε αυτούς εκτός αν οι βλάβες ανιχνεύονται με υπέρηχους.

 • Τί καινούργιο υπάρχει στη διάγνωση της οστεοπόρωσης;

  Τα καινούργια μηχανήματα οστεοπόρωσης επιτρέπουν όχι μόνο την μέτρηση οστικής πυκνότητας BMD σε διάφορες περιοχές του σώματος, αλλά επιτρέπουν ανίχνευση καταγμάτων στην σπονδυλική που είναι σιωπηλά και αποτελούν σοβαρό προγνωστικό δείκτη για καινούργιο σοβαρότερο κάταγμα. Επιτρέπουν επίσης ανίχνευση ασβεστώσεων στην κοιλιακή αορτή που είναι προγνωστικός παράγοντας για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιτρέπουν τη μέτρηση οστικής πυκνότητας με 30% λιγότερη ακτινοβολία και σε χρόνο 10 δευτερολέπτων, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης συνολικά. Επιτρέπουν τρισδιάστατη (3D) μελέτη του ισχίου, εκτιμώντας τη βιομηχανικη αντοχή του ισχίου. Επιτρέπουν τόν αυτόματο υπολογισμό του FRAX score σε μία εξέταση που βοηθά στην απόφαση χορήγησης η οχι αγωγής υπολογίζοντας ακριβώς το ρίσκο ενός οστεοποριτικού κατάγματος.

 • Τί καινούργιο υπάρχει σήμερα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

  H Τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τεχνική που επιτρέπει την ανίχνευση μικρών καρκίνων του μαστού που δεν είναι εμφανείς λόγω αυξημένης πυκνότητος του ινοαδενικού στρώματος.Σαρώνοντας τούς μαστούς με τομές 1χιλιοστού αναδεικνύονται καρκίνοι που θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μονον αν είχε γίνει και υπέρηχος συμπληρωματικά.Υπάρχουν αυτήν την στιγμή μόνο 3 ψηφιακοί μαστογράφοι που διθέτουν τεχνική τομοσύνθεσης και ο πλέον πρόσφατα τοποθετημένος στο Κέντρο διάγνωσης παθήσεων Μαστού.

 • Τί καινούργιο υπάρχει στους Υπερήχους Μαστού πλην της Ελαστογραφίας;

  H χρησιμοποίηση τών υπερήχων προληπτικά σε συνδυασμό με τήν μαστογραφία φαίνεται οτι θα είναι το επόμενο πρόγραμμα πρόληψης που θα εφαρμόζεται τα επόμενα χρόνια λόγω της αποτελεσματικότητας του που επιβεβαιώθηκε στη πολυκεντρική μελέτη ACRIN 6666 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στίς ΗΠΑ.

  Η χρήση ως εκ τούτου αυτομάτων συστημάτων Υπερήχων που θα κάνουν την εξέταση στο λιγώτερο δυνατό χρόνο χωρις να μειώνεται η ευαισθησία τους ήταν επιβεβλημένη. Απο τον Σεπτέμβριο του 2011 μία ακόμα πρωτιά για το Κέντρο διάγνωσης παθήσεων μαστού η λειτουργία του αυτόματου υπέρηχου μαστού ASBV2000 τής SIEMENS θα καλύψει αυτήν την ανάγκη για τήν χώρα μας.