Η σύγχρονη ιατρική παρέχει πλέον δύο νέες απόλυτα ασφαλείς και ακριβείς μεθόδους βιοψίας του μαστού, οι οποίες εφαρμόζονται με ιδιαίτερη επιτυχία στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Πλέον οι υπερσύγχρονες αυτές μέθοδοι εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το σύστημα BLES (Breast Lesion Excision System) και το σύστημα διαδερμικής βιοψίας μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης. Και οι δύο τεχνικές υποδεικνύονται από τον γιατρό όταν κρίνει απαραίτητη τη βιοψία καλοήθων βλαβών και διευκολύνουν την  διαδικασία της βιοψίας εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και αποφεύγοντας τις άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το σύστημα BLES

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας γίνεται ολική αφαίρεση ενός ευρήματος μέσα σε υγιή ιστό. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι στερεοταξίας όπου η ασθενής είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα ώστε ο μαστός να παραμένει σταθερά συμπιεσμένος με τον ίδιο τρόπο όπως και στη μαστογραφία.

Αρχικά γίνεται εντοπισμός της βλάβης σε τρισδιάστατη μορφή και στη συνέχεια, χορηγείται τοπική αναισθησία και γίνεται εισαγωγή του ηλεκτροδίου και συλλογή του ευρήματος μέσα σε ειδικό κάνιστρο το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία εφαρμόζεται ραδιοσυχνότητα. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ μισή ώρα

Το σύστημα BLES είναι μοναδικό στο είδος του, αφού επιτρέπει την συλλογή ολόκληρου του ευρήματος και όχι την απλή λήψη δείγματος που πολλές φορές αποδεικνύεται ανεπαρκές για τη βιοψία. Μελετώντας ολόκληρο το δείγμα, ο παθολογοανατόμος θα είναι σε θέση να μελετήσει το εύρημα ως προς την υφή το σχήμα και το μέγεθός του.

Διαδερμική βιοψία μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης (Στερεοτακτική βιοψία)

Το σύστημα διαδερμικής βιοψίας μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης (στερεοτακτική βιοψία) είναι το πιο εξελιγμένο αλλά και πιο εύχρηστο από όλα τα συστήματα διαδερμικής βιοψίας μαστού που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και επιτρέπει τη λήψη δείγματος ενός ευρήματος για το οποίο απαιτείται βιοψία.

Αρχικά γίνεται χρήση υπερήχων προκειμένου να εντοπιστούν οι ακριβείς συντεταγμένες της βλάβης και στη συνέχεια χορηγείται τοπική αναισθησία προκειμένου να ληφθεί το απαραίτητο δείγμα. Το μέγεθος του δείγματος συνήθως εκτιμάται επί τόπου αλλά σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται με μια μόνο εισαγωγή της βελόνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης έχει τεράστια ποσοστά επιτυχίας αντίστοιχα με εκείνα της χειρουργικής επέμβασης, ενώ η όλη διαδικασία στο σύνολό της δεν ξεπερνά σε διάρκεια τη μισή ώρα. Επιπλέον, καθώς δεν πρόκειται για απόλυτα επεμβατική μέθοδος, δεν απαιτείται μετεγχειρητική νοσηλεία, δεν δημιουργούνται αντιαισθητικά χειρουργικά τραύματα και ο κίνδυνος αιμορραγίας ή αιματώματος μειώνεται στο ελάχιστο (κάτω από 1%).


Βιοψία μαστού: Συχνές ερωτήσεις

 

Τι είναι η βιοψία μαστού και πως γίνεται;

H βιοψία είναι η εξέταση κατά την οποία ένας ειδικός μαστολόγος αφαιρεί μέρος ύποπτου ιστού ή ογκιδίου από τον μαστό. Ιατρικά ονομάζεται «ιστολογική εξέταση». Πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση ή με παρακέντηση.

Τι είναι στερεοτακτική βιοψία μαστού και πως γίνεται;

H στερεοτακτική βιοψία μαστού είναι μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους στις μέρες μας, που βασίζεται στην ψηφιακή και την τελευταία λέξη αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας. Έχει ένδειξη για κάθε ύποπτη βλάβη που εμφανίζεται στη μαστογραφία και πρέπει να ταυτοποιηθεί ιστολογικά. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μία τομή 0,5 εκατοστά. Ο ιστός που αφαιρέθηκε στέλνεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, προκειμένου να γίνει εξέταση στο μικροσκόπιο.

Πόσο διαρκεί η στερεοτακτική βιοψία μαστού; Πονάει;

Η διάρκεια της βιοψίας από τη στιγμή που η γυναίκα πάρει τη θέση της στο κρεβάτι είναι 1 μόλις λεπτό! Γενικά όμως είναι μία διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια και έμφαση στη λεπτομέρεια γι’ αυτό η προετοιμασία έχει διάρκεια έως 1 ώρα.

Γίνεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να μην νιώθει η γυναίκα ενόχληση και να μπορεί να είναι άνετη κατά τη διαδικασία. Η ίδια παίρνει μία θέση βολική από την αρχή για να παραμείνει άνετα σε αυτή. Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί είναι μία μελανιά γύρω από το τραύμα, η οποία φεύγει πολύ γρήγορα.

Πως γίνεται η περιποίηση του τραύματος μετά τη βιοψία;

Το τραύμα είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζονται ράμματα. Μετά από τη βιοψία τοποθετείται ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 1 εβδομάδα. Μετά τη βιοψία είναι καλό να μείνετε για λίγες μέρες στο σπίτι.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να αναλάβει τη θεραπεία;

Ο γιατρός που πραγματοποιεί την ιστολογική εξέταση ονομάζεται παθολογοανατόμος.

Δείτε Περισσότερα

Ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση

Υπέρηχοι με ελαστογραφία